Min hanhund, Sidus, är född 2002. När han var sex månader gjorde han sig illa i vänster framben, så illa att karpalleden måste stelopereras. Det medförde att hans rörlighet blev nedsatt med hälfen som också påverkade blodtillförseln i tassen. Vi fick förhållningsregler att försöka hålla tassen och benet varmt under den kalla årstiden. Så länge han hade stiften i benet fick han gå med barntröjor och så länge det var sommar gick det bra.

En av barntröjorna sydde jag om för att passa bättre. Det blev den tröjan som fick vara modell för den första stickade tröjan.

Han hade en keramisk värmare som inte satt kvar, jag sickade ett antal olika strumpor som inte heller satt kvar så bra. Flera försvann under våra promenader och det gav mig idén med en hel tröja. Jag var inte så pigg på att klä på min hund men när nöden så kräver och Sidus protesterade inte.

Efter några provlappar hopsatta på olika sätt, växte en tröjmodell snart fram.

Den första tröjan blev klar men den blev också en smaskig tuggleksak i ett obevakat ögonblick. Den blev mycket snart ersatt av den andra tröjan.

Jag trodde jag hade fått fram den slutgiltiga modellen men..

Nix-pix det slutade inte där.

Allt efter de olika modellrna blev klara såg jag alltid något som jag bara måste ändra på.

Jag tog fram olika modeller.

När en väninnas tik var dräktig föddes idén om ett täcke. Jag provsticka några men var inte nöjd. När sedan Mia kom till oss (2005) fick jag klart för mig hur bra en hel kroppsmodell skulle vara. Mia är en riktig “rulltårta”. Hon rullar i eller på allt man kan tänka sig. Jag stickade ett täcke som jag kallade kroppsmodell med några olika fästen för att stanna kvar. I första hand för att skydda pälsen från alla snökockor som ibland blir till rena isbollar. Snön stannade kvar på täcket och inget slit i pälsen. Benen duschade jag ändå och de hann torka innan nästa promenad.

När sedan Mia blev dräktig tillkom kroppsstrumpan som täcker absolut hela magen och alla tuttar. Den är elastisk undertill och räckte gott och väl till hennes enorma juver. Ja de var enorma för hon har bara tre bra producerande tuttar och hon fick fem valpar som skulle hänga i samma tuttar – helst samtidigt.

Min tanke är: Måste man klä på sin hund av en eller annan orsak, så varför kan inte matte och husse ha något de tycker är fint. Så långt har jag kommit och nu har mina hundar flera ombyten för när det är snö ute blir kläderna våta och hinner inte torka till nästa promenad.

Jag har fått många kommentarer och inte en enda negativ. Förra vinter på våra promenader, hejdade många mig och och tyckte det var omsorgsfullt att klä på hundarna i kylan.

Det tackar jag för.

Mest uppmärksamhet gjorde OS-tröjorna, inspirerad av de populära OS-mössorna.

Den sporten mina hundar bör delta i är rulla fort i snön och grävning i snöhögar. Nästan alla upplogade snöhögar hos oss ser ut som Schewizerostar.